SE-QUARTET - HOME

Dit is het vierde album van dit Scandinavische quartet bestaande uit drie Zweden : David Ehrlin op sopraan- en tenorsaxofoon en basklarinet, Antti Ojala op drums, Martin Sundström op contrabas en de Deen Rasmus H. Thomsen op piano. Het openings- en titelnummer “Home ”geschreven door Martin Sundström, ontstond tijdens een verhuizing die hij meemaakte en hem daarbij deed nadenken over het begrip “thuis”. Het is een uitermate relaxed en rustig nummer met fraai saxofoonspel van Ehrlin die behalve met het SE-quartet ook opnam met de befaamde pianist Esjbörn Svensson, naar wie hij zijn zoon heeft genoemd.

“Give it back” is een funky nummer, omdat er in iedere jazzmusicus een kleine funk-trol leeft en een onderdrukte liefde voor back- beats, aldus de schrijver van het nummer Thomsen. Een gevoel van rust en vrede in combinatie met nieuwe energie duidt de lente aan en daar gaat het nummer “Early Spring” over. Ja dat voorjaar wil maar niet komen, maar deze lichtvoetige muziek doet het verlangen ernaar alleen maar vergroten. “Mary” van Thomsen is gewijd aan zijn echtgenote Marie die hij meestal Mary noemt. Hij moet erg veel van haar houden gezien de lieflijkheid van de melodie en het ragfijne pianospel, Ehrlin zijn bijdrage op sopraansax past wonderwel in het geheel.

“A walk in the forest”, niet te verwarren met de easy-listening hit A walk in the Black Forest van Horst Jankowski, is een muzikale beschrijving van een wandeling door het bos. “Als de eerste zonnestralen de boomtoppen bereiken, de met dauw bedekte bosbessen struiken glinsteren en sommige vogels beginnen te zingen, deze stilte van het woud spreekt me aan, tijdens de ochtendwandelingen met mijn hond begon dit nummer vorm te krijgen in mijn hoofd” (Antti Ojala). Het resultaat is een bijzonder sfeervol nummer met verstilde piano klanken, brommende bastonen en fraai spel op de bariton klarinet. Misschien wel het mooiste nummer op deze schijf, heel beeldend ook, je waant jezelf in het woud, knap.

Op “August Vibes” is gitarist Viktor Olofsson te horen, een goede vriend van de band en een muzikaal rolmodel van het SE quartet. Het serene spel van Olofsson draagt zeker bij aan het groepsgeluid en wat mij betreft mocht hij op meer nummers aanwezig zijn. Een ander juweeltje is “Four seasons in a changing climate”, in tegenstelling tot de klassieke vier seizoenen van Vivaldi kun je hier niet beluisteren welk gedeelte hoort bij welk seizoen. En dat komt overeen met het hedendaagse klimaat door de wereldwijde klimaatveranderingen, als voorbeeld haalt de schrijver van dit nummer pianist Thomsen aan dat het in Zweden vaak warmer is met kerstmis dan midden in de zomer. Alweer een ijzersterke groep uit de noordelijke contreien, het lijkt een onuitputtelijke bron.

Jan van Leersum

 


Artiest info
   
 

Label : Prophone
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video